Angyalffy Gyakorlati Agrártudomány

 

2017. április 28. Gratulálunk a csapatoknak a döntőben bizonyított tudásukhoz!

A házigazda Bán-család nevében Bán Gergely köszöntötte a döntőre a naszályi malomban helyet foglaló csapatok tagjait és felkészítő tanárait. 
 
A versenyt Dr. Maszlavér Petra Naszály község polgármestere nyitotta meg, s külön köszöntötte az Angyalffy-család képviseletében Angyalffy Évát és Dunaalmás polgármesterét, Ollé Árpádot. A megnyitóban a Polgármester Asszony megköszönte a felkészítő tanárok munkáját, Vastagh Gusztáv és Bacsák Szilvia naszályi agrárvállalkozók gyakorlati oktató tevékenységét, a mocsai tehenészet és a dióspusztai ménes üzemlátogatást lehetővé tevő hozzáállását, a szakszerű "idegenvezetést". 
 
A verseny agrártörténeti feladattal kezdődött, melyet Mocsa és Naszály csapata oldott meg legjobban, majd az általános iskolai természetismereti tananyag ismeretéről kellett számot adni ...... ez a kocsi és az almásfüzitői diákoknak ment a legjobban. 
 
 
 
 
A növendék állatok nyelvemlékeknek tűnő elnevezéseiben és a sertésekkel kapcsolatos ismeretekben a mocsai és a szomódi csapat volt a legjobb. A tehenészetben látottakra a mocsai és naszályi diákok, a Guszta-sajt telepén hallottakra a süttőiek emlékeztek legjobban. A döntést a végső rangsorban az állategészségügyi fogalmazás hozta meg, amely a kocsiaknak ment a legjobban, a naszályi csapat 2 helyezési számmal javított, míg a mocsaiak 4-gyel rontottak. Ez hozta meg az alábbi eredményt!
 
* Süttő 3. helyét a holtverseny miatt a több 2. helyezés hozta meg.
 
 
A díjakat  Angyalffy Éva, Dr. Ravasz Ferenc és Dibuszné Hauser Zsuzsanna adta át. 
 
Az 1. helyezett naszályi csapat és a díjátadó Angyalffy Éva
 

A 2. helyezett mocsai csapat

 
 
A 3. helyezett süttői csapat
 
A díjakat a Pannon Egyetem Georgokon Kara (Keszthely), Naszály község Önkormányzata és Dr. Ravasz Ferenc állatorvos ajánlotta fel. A tanulmányi verseny támogatója a résztvevő iskolák településeinek Képviselőtestülete. Az önkormányzatokat vezető polgármesterek és jegyzők segítőkészségét ez úton köszönjük a programot szervező Naszályi Tanulóifjúságért Alapítvány nevében.
 
A verseny végeztével Bán Gergely és Bán Beáta idegenvezetésével a jelenlévők az 500 éves, csodálatosan felújított malmot nézhették meg, amelyet külön köszönünk! 
 
 

2017. április 19. Meghívó csapatdöntőre

 
Kedves Csapattagok, Felkészítő Tanárok! 
 
Szeretettel várunk benneteket tanulmányi versenyünk csapatdöntőjére a naszályi Malomligetben 2017. április 27-én 14 órakor!
 
 
 
A feladványok az I. forduló elméleti feladatsorából és a tanulmányi kiránduláson látottak-hallottakból állnak össze. 
 
Írásbeli egyéni verseny dolgozatának javítókulcsa:
 
 
 
 
 
 
 
 
Tanulmányi kiránduláson elhangzott "disznótoros" előadás vázlata:
 
 
 
 
 
Sikeres felkészülést, jó versenyzést kívánunk!
 
 

 

2017. április 10. Beszámoló a tanulmányi üzemlátogatásokról

Csípős hideg szélben indultunk a mocsai tehenészetbe és a dióspusztai ménesbe, hogy megnézzük az ott folyó haszonállat tenyésztő munkát, megismerjük az ottani tartástechnológiát, a takarmányozás, elhelyezés speciális megoldásait. A kiránduláshoz a buszt Natkai Imrétől és cégétől a NIMIBUSZ kft-től kaptuk, melyet ez úton is köszönünk!
 
Ez úton is köszönjük a szakszerű vezetést (Láncz Miklósnak és Balika Attilánénak), a rengeteg érdekes információt. Ezek a csapatdöntőben a kérdések között fognak újra megjelenni.
 
Tanulságos kontrasztot jelentettek a Csenge Majorban és a Guszta-Sajt családi gazdaságokban látottak. Köszönjük Bacsák Szilvia és Vastagh Gusztáv és felsége rokonszenves és rendkívül adatgazdag "idegenvezetését", a gyakorlati bemutatókat és főleg a növendék állatok bemutatását, az állatsimogatás lehetővé tételét!
 
A napot disznótoros ebéddel zártuk, amelyet Seres Józsefné Marika néni ajánlott a "figyelmünkbe"!
 
 
Találkozunk a döntőben: 2017. április 27. 14 óra, Malomliget, Naszály
 
 
 
 
 
 

2017. március 31. Tavaszi látogatás családi gazdaságokban és agrárvállalkozásoknál

A képzési program részeként 2017. április 6-án (csütörtök) találkozóra hívjuk a csapatdöntőre készülő csapatokat. A korábbi gyakorlatnak megfelelően programunk központjában (IKSZT, Naszály, Rákóczi utca 130.) találkozunk reggel 8 órakor, ahol Dr. Ravasz Ferenc állatorvos, a program szaktanácsadója tart rövid tájékoztatót a mezőgazdasági üzemek látogatásával kapcsolatos állategészségügyi szabályokról.
 
Ezt követően két csoportra oszlunk, .... az egyik Dióspuszta-Mocsa útiránnyal lovas és szarvasmarha nagyüzemet néz meg. A másik a naszályi Csenge-majorban és a Guszta-sajt telephelyén ismerkedik a tavaszi tennivalókkal Bacsák Szilvia és Vastag Gusztáv segítségével.
 
Fél 11-kor a két csoport cserél. A kirándulások, üzemlátogatások után az IKSZT-ben találkozunk újra és disznótoros ebéddel zárjuk a programot kb. 13-14 óráig.
 
Egy jó tanács!
 
Mint tudjátok, mindennek jelentősége van, mindent meg kell figyelni, kérdezni, mert a döntőben kérdésként merülhetnek fel a látottak, hallottak.
 
Szeretettel várunk minden csapatot és kísérő tanáraikat!

 

2017. február 15. Jelentkezés csapatversenyre

 

A képzési program és tanulmányi verseny kiírása alapján a csapatverseny jelentkezési határidejéhez érkeztünk, kérjük a csapatvezetőket, hogy csapatuk névsorát küldjék meg titkárságunk ismert e-mail címére.

A csapatverseny előtt tanulmányi kirándulást szervezünk (időpontját később közöljük)!

 

2017. február 14. Eredményhirdetés

 
Az első fordulót lezáró egyéni döntőben az alábbi eredmények születtek:
 
1. Virizlai Kristóf Mocsa           96     pont
2. Bíró Ágota Almásfüzitő       90,5  pont
3. Nagypál Lilla Szomód          89,5 pont
4. Komlósi Csenge Kocs         83    pont
5. Bódi Kinga Süttő                  74    pont
6. Kosun Adrienn Neszmély    58,5 pont
 
A díjakat Angyalffy Mátyás András születésének 241. évfordulóján adtuk át Naszályon.
 
Gratulálunk!
 
A versenyben a naszályiak háziversenyében
 
1. Kozma Kevin Rómeó
2. Véber Patrik
3. Dibusz Dária
 

(A képen bal oldalon Kozma Kevin, jobb szélén Véber Patrik és Dibusz Dária)

2016. december 2. Egyéni döntő (háziverseny)

A versenykiírásnak megfelelően 2016. december 8-án délután 14 órai kezdettel zajlanak a résztvevő iskolákban az egyéni döntők. Ehhez a tesztlapot (hagyományaink szerint egy emléklappal és szaloncukorral) a hét elején kijuttatjuk a felkészítő tanárokhoz. 
 
A dolgozatokat a verseny titkárságára kell postán eljuttatni, ott javítjuk őket. 
 
(2899 Naszály, Iskola utca 1.)
 
Sok sikert!

 

2016. november 14. Kiselőadások az IKSZT-ben

Köszönjük Bacsák Szilvia, Vastag Gusztáv és Hozák Attila kiselőadásait. Finomak volt Szilvia és Guszti kacsasültes és kecskesajtos kóstolói, illetve külön is köszönjük Walcz Róbertnek és Molnár Máriának a mézes-kóstolót!

A kiselőadásokban kiemelt helyet kapott:

1. A tyúk anatómiai, tartástechnológiai összehasonlítása a víziszárnyasokkal (kacsa, liba).

2. A kecske anatómiai, tartástechnológiai összehasonlítása a juh és a szarvasmarha fajokkal.

3. Angyalffy Mátyás András életrajzának pontosítása.

A felsorolt témák a feladatlapon magas pontszámmal szerepelnek majd.

 

2016. november 8. Rendhagyó nyílt nap Naszályon

Szeretettel várjuk a csapatokat (iskolánként 4-5 fő) 2016. november 10-én, csütörtökön 14 órától a naszályi IKSZT-ben. A meghirdetett programnak megfelelően Bacsák Szilvia tart kiselőadást és kóstolással egybekötött ételbemutatót kacsa / liba-tartás témakörben. 14,45-től Vastag Gusztáv beszél a kecsketartás szépségeiről, a sajtkészítésről. A sajtkóstolást követően Hozák Attila ad tájékoztatást az Angyalffy-kutatás újabb eredményeiről. Lesz forró tea és kacsazsíros kenyér lilahagymával ......!

Gyertek!

2016. szeptember 29. Mihály-nap: a  verseny kezdete

A szeptemberi jeles napok közül kiemelkedik Szent Mihály napja. E napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, és a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt ez a nap.

Tanulmányi versenyünk hagyományaihoz tartozik, hogy a program, a közös munkálkodás Szent Mihálytól Szent Györgyig tart. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, az állattartásban segítkező gyerekek is ilyenkor fordultak "határozottabban" az iskola, a tanulás felé.

Tegyünk mi is így és induljon a munka!

A 2016/17. évi programban Almásfüzitő, Dunaalmás, Kocs, Mocsa, Naszály, Neszmély, Süttő és Szomód álatlános iskolái vesznek részt!

Köszönjük, hogy elfogadták felhívásunkat!   

Az első fordulóban (szeptember-december) egyéni felkészülés zajlik, amely nem azt jelenti, hogy nem készülhettek közösen, kiscsoportos formában. Sőt, idén Márton-nap körül egy fakultatív délutánt szervezünk, itt Naszályon, ahol kiselőadást hallhattok a kecsketenyésztésről, az Angyalffy-kutatás újabb eredményeiről és a baromfi tartásról és hasznosításról. Azt tervezzük, hogy némi liba-lakomát is csapunk uzsonnára! Megéri majd eljönni!

Az egyéni jelleg egyébként elsősorban arra vonatkozik, hogy decemberben a fordulót lezáró tesztlapot egyedül kell kitölteni. A felkészüléshez az alábbi tananyagokat ajánljuk:

Agrártörténethez  

Általános iskola történelem tantárgy 6. évfolyam vonatkozó fejezetei, leckéi, melyek a magyar mezőgazdaság történetét mutatják be a XVIII-XIX. században

Dr. Fülöp Éva Mária - Hozák Attila: Magyarország mezőgazdálkodása a 18-19. században c. füzet. Ez a kiadvány a tanulmányi versenyünket szervező Alapítvány gondozásában jelent meg és minden résztvevő iskola könyvtárában megtalálható!

Agrártörténet.pdf (383620)

A  pásztorkodáshoz az 5. évfolyamos Hon - és népismeret tankönyvben található részeket, illetve a 2015-ben Naszályon felvett video-előadást ajánljuk, melyet Csapucha Árpád néprajzos tartott a témában. A videotoriumban az interneten elérhető.

Fajtaismerethez

Haszonállatok a ház körül c. tananyaghoz kötődő 5-6. osztályos természetismeret tankönyvek vonatkozó leckéi és Dr. Szilas Péter és Willi Attiláné témával kapcsolatos itt közzétett összefoglalása. Ez tavaly kiegészült Dr. Ravasz Ferenc állatorvos állategészségügyi és tartástechnológiai előadásának vázlatával is. A füzet digitális változata a lenti linken letölthető, nyomtatott formában az iskolai könyvtáratoknak megküldtük.. 

Haszonállatok a ház körül - Fajtaismeret.pdf (3,1 MB)

Állategészségügy.pdf (408381)

 

A december 8-i háziversenyre az alábbi Videotoriumban található előadásokból is készülhettek:

Dr. Fülöp Éva Mária agrártörténész előadása a XVIII-XIX. századi magyar agrárium történetéről és az agrárszakoktatás kezdeteiről. Az előadásban Angyalffy Mátyás András életrajzának összefoglalását is meghallgathatjátok.

 

Dr. Szilas Péter előadása a háziállatokról: lovak, szarvasmarhák, sertések, kecskék, juhok.

 
 
Csapucha Árpád Pásztorkodás című előadása az alábbi linken érhető el.
 
 
 

Sikeres felkészülést és jó versenyzést kívánunk a programot támogató önkormányzatok, cégek, magánszemélyek nevében!

 
A Naszályi Tanulóifjúságért Alapítvány Kuratóriuma
A verseny titkársága
 
 

2016. szeptember 15. Felhívás előzetes jelentkezésre

Megjelent képzési programunk és tanulmányi versenyünk 2016/17. évi versenykiírása.

AGYAT Verseny 2016 kiírása.pdf (292381)

Kérjük a versenyben a korábbi években résztvevő iskolák (Almásfüzitő, Dunaalmás, Kocs, Mocsa, Neszmély, Süttő, Szomód) felkészítő tanárait, hogy intézményvezetőikkel egyeztetve jelezzék számunkra 2016/17-es részvételi szándékukat az angyalffy@freemail.hu e-mail címen.

Köszönjük!

Örömmel vennénk, ha mind újra együtt lehetnénk!

 

 

 

2016. május 4. A mocsai Arany János Általános Iskola csapata nyerte az Angyalffy-versenyt

Nagy nyüzsgéssel indult a csapatverseny a valamikor naszályi kisiskola épületében, mely ma integrált közösségi térként ad helyet a község programjainak. Hónaljba csapott jegyzetfüzetek és lázas, de suttogó beszélgetés jelezte, hogy mindenki komolyan vette a felkészülést és nyerni jött az Angyalffy Gyakorlati Agrártudomány Tanulmányi Verseny csapatdöntőjére.
Elfoglalta helyét a zsűri, a csapatok elkészítették névkártyáikat, melyet régi képekkel lehetett díszíteni. A versenyt Dr. Maszlavér Petra, Naszály község polgármestere, a zsűri elnöke nyitotta meg. Külön kiemelte, hogy bár a képzési programot és a versenyt a Naszályi Tanulóifjúságért Alapítvány lelkes közössége szervezte, a finanszírozás a résztvevő iskolák települési önkormányzatainak köszönhető.  
Miután a Polgármester Asszony megköszönte a felkészítő tanárok munkáját, a szülők, hozzátartozók támogatását, a verseny névadójával kapcsolatos feladattal kezdetét vette a verseny. A feladatban 13+1 évet választottunk ki Angyalffy Mátyás András (1776-1839) életéből, melyhez a versenyzőknek kellett hozzárendelni az akkor történt életeseményt. A "keresztelőre" és a "temetésre" vonatkozó bejegyzések könnyűek voltak, ám a többi nem mindenkinek volt hibátlan. Mocsa, Dunaalmás és Süttő kapta a legtöbb pontot! Örülhettek a felkészítő tanáraik: Pillérné Derdák Valéria, Ollé Árpád és Rausch Brigitta.
A második és harmadik feladat fajtaismereti és anatómiai ismereteket kívánt. A Csenge- majorban tanulmányozott holstein és magyar tarka szarvasmarha fajtajellemzőinek feldézése nem volt nehéz, de kreativitást igénylő kihívás volt a tyúktojásos "kompozíció" elkészítése. E két feladatban a neszmélyi csapat volt a legeredményesebb, mert 16 pontot gyűjtött - mondta Szelőczei Diána, a zsűri biológia tanár tagja Takácsné Pogrányi Irén felkészítő tanárnak. A madarak csőrével kapcsolatos feladatban sokakat megtréfált a kazuár és a strucc, melyeknek "fejtartozéka" nem szerepelt a képek között. E feladatban a szimpatikus szomódi csapat diadalmaskodott, és kevés hibával dolgozott Czérna Gábor kocsi csapata is. A verseny teljesen nyílt volt!
Az ötödik kihívás volt talán a legnehezebb: Ghyczy Ignatz tatai  uradalmi kormányzó által aláírt hirdetmény szövegét kellett értelmezni és a pótolni a hiányzó részeket az eredeti kézirat alapján. Bizony nem volt egyszerű az "aranykulcsos", az "urbarium" vagy a "felszabadíttani méltóztatott" kifejezéseket kibetűzni. A feladatot Hozák Attila állította össze. A legeredményesebbnek Almásfüzitő, Mocsa és Naszály csapata bizonyult 7-7 maximálisan szerezhető ponttal. 
 
Kis szünet után ismertetve a részeredményeket kiderült, hogy a féltávnál Mocsa (41 pont), Süttő (38), Almásfüzitő és Dunaalmás (36-36) állnak a legjobban.
 
A verseny legnehezebb részéhez érkeztünk. A dióspusztai ménes és a kocsi tehenészet munkatársai által összeállított kérdések következtek. Bardóczky Veronika lovas kérdéseire a Czitáné Danisova Alica által felkészített Almásfüzitő tudta legjobban a választ, Fikner Szabina tehenészeti - tejgazdasági feladványait Csanálosi István tanár úr csapata, Szomód, illetve a már bemutatott Mocsa és Almásfüzitő oldotta meg kiválóan. A villámkérdések közül Csapucha Árpád pásztorkodással kapcsolatos kérdései voltak a nehezebbek, Dr. Ravasz Ferenc állategészségügyi és Bacsák Szilvia tartástechnológiai kérdései egy hajszállal könnyebben mentek. 
 
 
 
Az utolsó "képes" feladat már nem befolyásolta az eredményt, a mocsai Arany János Általános Iskola lett az idei bajnok, s kapták meg a Dr. Ravasz Ferenc által felajánlott szép serleget! 
 
 
A díjakat a zsűri és a szervező Alapítvány nevében Dibuszné Hauser Zsuzsanna, az Angyalffy Mátyás általános Iskola és Művészeti Iskola igazgatója adta át.
 
 

VÉGEREDMÉNY

 

1. Arany János Általános Iskola, Mocsa

2. Fekete István Általános Iskola, Almásfüzitő

3. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Süttő

4. Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Dunaalmás

5. Íriszkert Álatlános Iskola, Szomód

6. Angyalffy Mátyás Általános Iskola és Művészeti Iskola, Naszály

7. Vincze Imre Református általános Iskola, Kocs és Launai Miklós Református Álatlános Iskola, Neszmély holtversenyben

 
A csapatok iskolai könyvtáraik számára színes képes természetismereti nagylexikont kaptak, s természetesen a felkészítő tanárok és a csapat tagjai számára a csoki sem maradt el. A díjazásban idén Dunaalmás, Mocsa és Naszály Önkormányzatai nyújtottak anyagi támogatást! 
 
Köszönjük!
 
Köszönjük továbbá a döntő technikai lebonyolításában nyújtott segítséget a naszályi IKSZT dolgozóinak és a tatai HOFE Fotónak a verseny mozzanatainak megörökítését.
 
Györkös Anita és Hozák Attila
szervezők
 
 

2016. április 29. Gyorshír a döntőről!

 
A kiélezett küzdelemben az első helyet a mocsai Arany János Általános Iskola, a másodikat az almásfüzitői Fekete István Általános Iskola, míg a harmadikat a süttői Rákóczi Ferenc Általános Iskola szerezte meg!
 
A képen a süttői, kocsi, almásfüzitői és dunaalmási csapat 
A naszályi csapat
 
GRATULÁLUNK!

 

Köszönetünket fejezzük ki a zsűri tagjainak - dr. Maszlavér Petra, Dr. Ravasz Ferenc, Bacsák Szilvia, Szelőczei Diána, Csapucha Árpád és Dibuszné Hauser Zsuzsanna - az értékeléseket és a közreműködést a verseny lebonyolításában! Köszönjük Naszály, Mocsa és Dunaalmás községek Önkormányzatainak a díjazáshoz és a döntő lebonyolításához nyújtott anyagi segítséget!
 
Részletes képriportot a jövő héten olvashattok itt!

 

2016. április 17. Felhívás a csapatversenyre

Kedves Versenyzők, Felkészítő Tanárok!
 
Közeleg Szent György napja, ideje az állatokat kihajtani legelőre, kezdődik egy új esztendő!. 
 
Készüljetek a döntőre! Az I-II. fordulóban feldolgozott ismeretanyagból kell minél többet felidéznetek a döntőben!
 
 
A zsűri elnöke:
Dr. Maszlavér Petra, Naszály Község polgármestere, kertészmérnök 
 
A zsűri tagjai:
Bacsák Szilvia, a Csenge Major vezetője
Csapucha Árpád néprajzkutató
Dr. Ravasz Ferenc állatorvos
Szelőczei Diána biológia tanár

 

Szeretettel várunk benneteket a szokott helyen!

 

 

2016. április 13. Tudósítás üzemlátogatásról

Képzési programunk utolsó eseményeként látogattunk el az Aranykocsi Rt. kocsi tehenészetébe, ahol Rónai Bence telepvezető és Fikner Szabina fogadtak bennünket. A Holstein tehenészetről szóló alapinformációk meghallgatása után másfél órás sétát tettünk Szabinával a telepen. Láttunk néhány napos borjakat, megnézhettük a tartástechnológia változásait a növendék állatoktól a fejős tehenekig. Rövid látogatást tettünk a fejőházban is.
 
 
 
 
Elbúcsúztunk és átbuszoztunk a Bábolna Rt Dióspusztai Ménesébe, ahol az angol telivérek tartástechnológiáját, a megszülető kiscsikók nevelésével kapcsolatos érdekességeket tanulmányoztuk Balika Attila ménesvezető, a felesége Magdi néni és vezetőnk, Bardóczky Veronika segítségével. 
 
 
 
Az üzemlátogatást lehetővé tevő gazdasági társaságok vezetőinek és munkatársainak köszönetet mondunk! Külön köszönjük a programba bekapcsolódott iskolák települési önkormányzatainak - Almásfüzitő, Dunaalmás, Kocs, Mocsa, Naszály, Neszmély, Süttő és Szomód - támogatását, amely az utazás költségeit fedezte.
 
Köszönjük!
 
 

2016. április 8. Tudósítás a Gyakorlati foglalkozásról

 
Az előzetes terveknek megfelelően került sor a gyakorlati foglalkozás megtartására. A Csenge Majorban Bacsák Szilvia, a lótartás állomásánál Dr. Ravasz Ferenc és Szabó-Maszlavér Réka, a pásztorétel főzésnél Csapucha Árpád és Csonka István fogadta a versenyzőket. 
 
A majorban a kiemelt látnivalók a holstein és magyar tarka tehenekhez, a frissen kelt kiscsibékhez, a különleges tyúkokhoz (búbos, kendermagos, bráma), illetve a különleges ízesítésű sajtokhoz kötődtek. 
 
A lótartással kapcsolatos előadásokban Szabó-Maszlavér Réka a gondozással és lovaglással kapcsolatos ismereteket adta át, míg az állatorvos a ló anatómiájáról és a lóbetegségekről beszélt.
 
A pásztorételhez (amit a gyerekek közreműködésével Csonka István főzött) Csapucha Árpád néprajzi ismereteket fűzött a pásztorok étkezési szokásairól és ételeiről.
 
 
 
 
A programon megjelent Naszály Község polgármestere, Dr. Maszlavér Petra és a KLIK egykori elnöke, Hanesz József is. Ez úton köszönjük meg a község támogatását, melynek megszervezésében Dibusz Ferenc alpolgármester vállalt feladatokat, illetve köszönet illeti az IKSZT vezetőjét és gondnokát, akik a főzéshez és a délelőtti ott-tartózkodáshoz biztosították a feltételeket.  
 
A bográcsgulyás nagyon finom volt! 
 
Gratulálunk a foglalkozásvezetőknek és a szervezőknek!
 
 
 
 

2016. március 22. Tájékoztatás a II. forduló lebonyolítási rendjéről

A program a meghirdetettek szerint zajlik: 

 2016. április 6. 8,30-11,30 Gyakorlati foglalkozás

A tanulókat 3 csoportba osztjuk és 3-szor 60 perces foglalkozáson vesznek részt forgó színpados lebonyolítással
A csoport Csenge - major - háziállatok tartásának napi, heti, havi és évi rutinja (Bacsák Szilvia)
B csoport IKSZT - a lótartás állategészségügyi feladatai, valamint ízelítő a lovaglásról (Dr. Ravasz Ferenc)
C csoport IKSZT - a pásztorok étkezési szokásai, illetve pásztorétel elkészítése (Csapucha Árpád, Csonka István)
 
Az elkészített pásztorételt el lehet fogyasztani 11,30-től

 

2016. április 13. 8,30-11,30 Tanulmányi kirándulás

A tanulmányi kirándulásra egy csoportban utazik az összes résztvevő. Úticél a kocsi Aranykocsi Rt tehenészete és a Bábolna Rt dióspusztai ménese. 
 
Gyülekezés és visszaérkezés helye: Naszály, IKSZT (2899 Naszály, Rákóczi u. 130 (Református Templom mellett)).
 

2016. április 28. 14,00-16,30 Csapatverseny döntője a naszályi IKTSZ-ben

 
A döntőben a benevezett iskolák 4+1 fős csapatai vesznek részt (a csapatban 1 fő 5. osztályos tanulónak is lenni kell).
 
Kérjük a csapatokat segítő kollégákat, hogy a programok helyszínére való utaztatásban legyenek segítségünkre vagy jelezzék utaztatási igényüket!
 
Köszönjük! 
 

2016. február 8. Az I. forduló eredménye

1. Dégen Adél, Dunaalmás 96 (+) pont
2. Bányai Dávid, Neszmély 96  (-) pont
3. Bíró Ágota, Almásfüzitő 91 pont
4. Ádám Kíra, Szomód 90 pont
5. Virizlai Kristóf, Mocsa 88 pont
6. Bódi Kinga, Süttő 87 pont 
7. Bátki Dorka, Kocs 86 pont
 
 
 
 
A versenyben a naszályi tanulók között a legjobb eredményt Véber Krisztián, Kozma Kevin Rómeó és Dibusz Dária érték el.
 
GRATULÁLUNK!
 
A felkészítő tanároknak köszönjük a munkájukat!
 
A program és a verseny a II. fordulóval márciusban folytatódik.
 
 

2015. október 15. Hírünk a nagyvilágban

 

Az Angyalffy életrajz kutatásán dolgozó, Naszályon már többször is előadást tartó kiváló agrártörténész, Dr. Fülöp Éva Mária, valamint Schmidtmayer Csaba, a tatai Kuny Domokos Múzeum munkatársa és Hozák Attila, az Angyalffy természetismereti tanulmányi verseny projektgazdája előadást tartott az Eszterházy-uradalom történetével kapcsolatos újabb kutatásokról, kiváltképp Balogh Ferenc jószágigazgató, illetve az Angyalffy-kutatás eddigi eredményeiről, valamint az iskolanévadóról elnevezett tanulmányi verseny szervezéséről, annak céljairól a keszthelyi Pannon Egyetemen rendezett 7. Országos Uradalomtörténeti Konferencián.

 

A naszályi kötődésű előadások: 
Dr. Fülöp Éva Mária: Balogh Ferenc (1708-1765) prefektus az Esterházy család szolgálatában
Schmidtmayer Csaba: Egy uradalmi régens életvilága - Balogh Ferenc billegpusztai kastélya
Dr. Fülöp Éva Mária: Angyalffy Mátyás András (1776–1839)
Hozák Attila: Gyakorlati Agrártudomány — tanulmányi verseny általános iskolásoknak

 

 

Az előadást követő beszélgetésben a konferencia szervezői és a Georgikon Kar felajánlották segítségüket a verseny további szervezéséhez és az Angyalffy-kutatás továbbviteléhez is.

 

A program hivatalos logója: