Egykori művészeti iskolai tanárunktól búcsúzunk

 
 

Változás a művészeti iskola tanári karában:

A 2023/2024. tanévben Haller Szilveszter tanár úr tartja a művészeti iskola foglalkozásait.
 
Tájékoztatjuk a művészeti iskolában tanuló gyermekeket és szüleikett, hogy Sulyok Teréz festőművész a 2023/24. tanévtől nyugállományú művésztanárként pénteki tanítási napokon festészet műhelygyakorlatra várja az érdeklődő tanulókat!
 

 

Díjátadó iskolagyűlés

 

Élet a művészeti iskolában

 

 
 
 

A Munkácsy - rajzverseny díjazottjai

 
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen Sulyok Teréz, a művészeti iskola művésztanára a meghirdetett Munkácsy-rajzversenyt értékelte, melyet a díjak átadása követett:
 
Az első osztály különdíjat kapott a versenybe való szorgalmas bekapcsolódásukért. A második osztályból László Léna, Tóth Jázmin és Takács Szofi kapott oklevelet és tárgyjutalmat.
 
A 3-4. osztály versenyében 1. helyezést ért el Fülöp Amira, őt követte Világos Flóra és Koch Levente. A korcsoportban különdíjat kapott Hajnal Dóra, Angyal Boglárka, Dávid Fanni és Szamosvári Csenge.
 
Az 5-6. évfolyamban 1. díjat kapott Bognár Márk, a második Szöllősi Balázs lett, míg a 3. helyen Németh Norina, Kovács Viktória és Fekete Csongor osztozott.
 
7-8. évfolyamban Hajnal Kata nyert, második Takács Stefi, harmadik megosztott díjban Sajóvölgyi Evelin és Tulkán Éva részesült. A zsűri különdíját Szöllősi Balázs és Dávid Anna (már a Református Gimnázium tanulója, de művészeti iskolánkba jár) kapta.
 
 
 

Munkácsy - rajzverseny meghirdetése

 
 
 

Műhelytárlat az alkotótábor képeiből

Szép hagyománya az alkotótáboroknak, hogy a táborzárás alkalmából műhelytárlatot rendeznek az elkészült alkotásokból. Honlapunkon ízelítővel szolgálunk. A teljes anyagot terveink szerint 2022. februárjában láthatja a közönség az Angyalffy-nap egyik kísérő rendezvényeként szervezendő kiállításon.
 
                                 Sulyok Teréz festőművész, 
                 iskolánk művészeti tagozatának vezetőtanára, 
                                       a tábor szervezője
 
 
A tábor lakói alkotói és közösségi élményekkel gazdagon köszöntek el! 
Köszönjük, hogy itt voltak és várjuk őket jövőre, ugyanitt!
 
A IV. Naszályi Képzőművészeti Alkotótábor résztvevői:
Pocsai Józsefné
Keményné Pongó Anna
Csiszár Erzsebet
Nemessányi Gyöngyi 
Török Viktória
Ködmönné Janka Erzsébet
Knappné Katalin
 
 
 
 

2021. augusztus 23. Képzőművészeti alkotótábor megnyitása Naszályon

 Az iskola szép hagyománya a nyári alkotótábor megszervezése. Sulyok Teréz festőművész, művészeti iskolánk vezetőtanárának alkotótársai, barátai részvételével megnyílt a Naszályi Képzőművész Alkotótábor.
 
A tábor fő célja Naszály község művészetpártoló hagyományainak ápolásán, a tapasztalatcserén túl a tanulás, az újabb és újabb festészeti technikák elsajátítása, gyakorlása, a művészgenerációk találkozása, együttműködésének segítése. A tábor első napjának programja is ezt szolgálta, hiszen Bánfi József tatabányai grafikusművész előadása és műhelygyakorlata vezette be a tábor heti munkáját.
 
                                        Bánfi tanár úr
 
 
 
A korábbi évekhez hasonlóan a falu különböző pontjain lehet majd találkozni az alkotókkal, amikor festőállványaikkal járják a falut és természeti szépségeinket örökítik meg vásznaikon. 
 
Külön köszönjük Bán Gellértnek és családjának, hogy a tábor malomligeti látogatásra kapott lehetőséget, illetve idegenvezetéssel gazdagított betekintést kaptak vendégeink az új turisztikai attrakció, a kovácsház rekonstrukciós munkáiról is.
 
Köszönjük Bán Gellért élménygazdag előadását a malom történetéről!
 
 
Az alkotótábor a művészeti iskola fenntartójának (Tatabányai Tankerület), illetve Naszály község Önkormányzatának anyagi támogatásával valósul meg. Az iskola nevelőtestülete és a művészeti iskola tanulóinak szülei nevében is köszönjük a vendégtanárok munkáját! 
 
 
 
 

Köszöntjük nemzeti ünnepünket

 

 

 

Siker a Tűzmegelőzési Bizottság rajzpályázatán  

 

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett rajzversenyen Farkas Viktória "szabadkézi rajz" kategóriában I., Hevesi Alex III.  helyezést ért el! Gratulálunk tehetséges növendékeinknek, Sulyok Teréz festőművész tanítványainak!

Ui.: reméljük eljön az az idő is hamarosan, hogy maszk nélküli fotókat is közzétehetünk!
 
 
 
 
 
 

Munkácsy-rajzverseny

 
Az idei versenykiírás csendéletet, színkompozíciót kívánt a versenyzőktől, akik jobbára vízfestékkel dolgoztak, de volt néhány "útkereső", aki egyéb technikákkal is élt!
 
 
    Gömöri Zsófia                                    Csapó Lara                                       Fülöp Amira
 
A zsűri - Sulyok Teréz, Somogyi Alinka, Hozák Attila - az alábbi tanulókat díjazta:
 
Felső tagozat 7-8. osztály:
1. Gömöri Zsófia
2. Csapó Lara
 
Felső tagozat 5-6. osztály:
1. Szöllősi Balázs
2. Tulkán Éva
2. Buser Jasmin
3. Takács Stefi
3. Dávid Anna
 
Alsó tagozat:
1. Fülöp Amira
2. Torma Réka
2. Torma Vivien
3. Dávid Fanni
 
Különdíjban részesült:
Sclégh Zétény
Bognár Márk
 
Tóth Jázmin Bella
Mészáros Noémi Barbara
Világos Flóra
Bognár Jázmin
Ötvös Anna Sára
Both Ferenc Milán
Kovács Balázs
Rigó Alexandra Vivien
Dániel Ármin
 
 
 
 
Az okleveleket és a díjakat alsó tagozatban az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére osztálykeretben rendezett megemlékezésen, míg felső tagozatban az ünnepi filmvetítés kezdetén adtuk át.
 
Gratulálunk!

 

 

Tárlatnyitó a Művelődési házban

Az 1956-os megemlékezés alkalmával nyílt meg a nyári Naszályi Képzőművész Alkotótábor kiállítása a Művelődési ház kistermében, mely egészen az adventi időszakig megtekinthető. A kiállított alkotások megvásárolhatók, a vásárlással - melyet a táborvezetőnél, Sulyok Teréz festőművésznél lehet jelezni - az iskola alapítványát támogatják.
 
 
 

2019. augusztus 19. Alkotótábor záróünnepsége

Műhelytárlattal ért véget a naszályi Képzőművészeti Alkotótábor. Sulyok Teréz, a tábor szervezője az elkészült képek kapcsán kiemelte, sikerült a falu és környezetének néhány kevésbé ismert részletét felfedezni az alkotóművészet és a helytörténet számára. A jó hangulatú tábor megvalósulását a helyi önkormányzat és az Angyalffy Mátyás Általános Iskola és Művészeti Iskola segítette.

 

 

 

Képzőművészeti alkotótábor - Naszály

 
Régi álmunk valósult meg! 
 
Sulyok Teréz festőművész alkotótársai, barátai, mint felnőtt résztvevők, illetve vendégtanárok, valamint tanítványai, mint hallgatók részvételével megnyílt az I. Naszályi Nyári Képzőművész Alkotótábor.
 
Az egy hétig tartó tábor fő célja a különböző festészeti technikák elsajátítása, gyakorlása, és a művészgenerációk együttműködése során tapasztalatok átadása. A táborlakókkal a falu különböző pontjain lehetett találkozni, amikor festőállványaik előtt ülve, állva, guggolva keresték a legjobb perspektívát községünk természeti szépségeire és épített örökségére. Külön köszönjük a Malomligeti látogatás lehetőségét.
 
 
 
A jó hangulatú program alkotásaiból az Angyalffy Iskola grafika műhelye előtti folyosón nyílt rögtönzött kiállítás, mely október közepéig tekinthető meg.
 
Az iskola nevelőtestülete és a művészeti iskola tanulóinak szülei nevében köszönjük a vendégtanárok munkáját, illetve a vendégtanároknak, résztvevőknek biztosított szálláslehetőséget!
 
Az alkotótábor a művészeti iskola fenntartójának (Tatabányai Tankerület), illetve Naszály község Önkormányzatának anyagi támogatásával valósult meg.
 
 

 

Munkácsy-rajzverseny díjazottjai

A rajzverseny zsűrije: Sulyok Teréz, Essősy Gábor, Hozák Attila

Díjazottak:

2. osztály

1. Takács Stefi Klára
2. Énekes Laura
3. Dávid Anna
 
3. osztály
 
1. Csapó Lara
2. Essősy Viola
3. Vágusz Dávid
 
Különdíjasok:
 
Várhidi Csenge 3. o.
Hermann Dániel 2. o.
Csapó Laura 2.o.
Nagy Réka 2.o.
Sümegh Anna 2.o.
 
4-5-6. osztály
 
1. Sás Roberta 5.b
2. Kőhordó Sára 4.o.
3. Hajnal Réka 6.o.
 
7. osztály
 
1. Neuprond Lívia 7.b
2. Balázs Vivien 7.b
3. Lakatos Andrea 7.b
    Havasi Csenge (művészeti iskola tanulója)
    Hajnal András 7.a
 
8. osztály
 
1. Dávid Henrietta 
2. Bencsik Fanni 
3. Dibusz Dária 
 
 
 
 
 
 

Kiállítás a Kistérségi Naszályi Napok alkalmával

 
 
 
 

Tájékoztató a művészeti iskola tértési díjáról, kedvezményekről

 

 

Kedvezmények iránti kérvényt az intézményvezetőhöz kell benyújtani, melyhez az alábbi űrlapot kell letölteni és kitölteni:
 
 
 

 Képzőművészeti táborok

 
Az óvodások és az 1. osztályosok számára 2016. június 16-17. között, a 2-7. osztályosok részére június 22-24. között tartottuk hagyományos képzőművészeti táborunkat. Különlegessége volt az idei tábornak, hogy külső előadók, foglalkozásvezetők is ellátogattak Naszályra, köztük Bánfy József grafikusművész, Fazekas Andrea jógaoktató, Zomboriné Jenei Terézia textilfestő és Óvári Zsuzsanna grafikusművész.
 
A táborokat Sulyok Teréz tanárnő vezette.
 
A "nagyok" csoportja az általuk tervezett és festett pólóban!
 

2016. június 17. Tanévzáró ünnepség

 
A művészeti iskolában végzett kiemelkedő munkájáért Dibuszné Hauser Zsuzsanna intézményvezető és Sulyok Teréz művésztanár oklevelet és könyvjutalmat adott át
 
Hornyák Nándor, Mészáros Krisztina, Kiss Dorisz, Hajnal Kata Melitta, Takács Stefi Klára, Essősy Viola Csende, Csapó Lara, Sás Roberta, Hajnal András, Kiss Evelin, Váradi Csenge, Szalóki Réka, Babolcsai Liliána, Hajnal Réka, Kozma Dorina, Dibusz Dária, Bencsik Fanni és Vastag Boglárka részére.
 
 

 Versenyeredmények

 
A X. Komárom-Esztergom megyei Karácsonyi Képeslap pályázaton első helyezést ért el Sás Roberta tanulótársunk! A díjat Oroszlányban a Débé Művészeti Iskola díjkiosztó ünnepségén vette át.
 
Gratulálunk!

A Talentum Művészeti Szakközépiskola által kiírt rajzpályázaton Kovács Mariann 1.; Dibusz Dária 3. helyezést ért el. Különdíjat kapott Hornyák Nándor, Várhidi Csenge (2. osztályos tanulók) és Vastag Boglárka 4. osztályos tanuló). Mariann az állatokról szóló versenyben egy pasztell technikával készített madárkompozícióval nyert a 8. osztályosok között. Dária szintén madarakkal készült, egy madár párt ábrázolt akrill festés technikájával. A 7-es korosztály 3. helyezését szerezte meg.

 

Vastag Boglárka különdíjat nyert a 4-esek között Hangya című művével, melyet akvarell technikával.

Nándi, az egyetlen fiú a versenyzőink között, aki az újév közeledtével Malacka grafikával érdemelte ki a zsűri különdíját. Nándi 2. osztályos.

Az OFI és a Rajztanárok Egyesületének különdíját Várhidi Csenge 2. osztályos tanulónk nyerte. Grafikája képünkön látható!

A tanulók felkészítő tanára Sulyok Teréz tanárnő volt.

 

Gratulálunk!

 
 
 
 

 

 

Művészeti Iskola

A művészeti iskola az általános iskolával közös igazgatás alatt, összetett intézményként, annak épületében, közös pedagógiai programmal, külön tantervvel. A grafika-festészet képzés 2+6 évfolyamos (két előképző, hat alapfok). Az oktatás központi tanterv, ill. a helyi sajátosságokat is beépítő, évfolyamokra kidolgozott tanmenetek szerint zajlik. Félévkor nyilvános vizsgát tartunk a szülők meghívásával, ahol a hétköznapi munkába nyerhetnek betekintést, év végén nyilvános színpadi bemutatót rendezünk, melynek a helyi művelődési ház ad otthont. Fontosnak tartjuk, hogy a cél elérésében képzett szakemberek segítsék a gyerekeket. A nálunk dolgozó oktatónak lehetőséget biztosítottunk a szakmai továbbképzésre.

A művészeti oktatás keretében tudatosítani kívánjuk tanulóinkban, hogy a művészeti ismeretek fejlesztik a személyiségét, az ízlését és a fogékonyságot a művészetek iránt. Nyitottá kívánjuk tenni őket a művészetek iránt. A különféle művészeti ágakban kimagaslóan tehetséges tanulókat szakirányú továbbtanulásra és az amatőr művészeti mozgalomba való bekapcsolódásra ösztönözzük. A különböző ismeretek elsajátítása eszköz a tanulók értelmi, önálló ismeretszerzési, kommunikációs, cselekvési képességeinek a kialakításához, fejlesztéséhez.

Iskolánk pedagógiai programja, nevelési, tanítási, tanulási folyamata teret ad a színes sokoldalú iskolai életnek, a tanulásnak, a játéknak, a sportolásnak, a munkának, így fejlesztve tanulóink önismeretét együttműködési készségét, szokásaikat, az értékekkel történő azonosulásukat, mindezek meggyökereztetését a mindennapokban.

Művészeti iskolánk legfontosabb pedagógiai alapelvei:

-          Személyiség fejlesztés, a művészi tehetség kibontakoztatása

-          Pedagógiai munkánkban egészséges arányban ötvözzük a képességfejlesztő és a produkció központú művészeti nevelést. Egyformán lényegesnek tartjuk mindkettőt, hiszen csak megfelelő képességfejlesztés után lehet sikerélmény nyújtó produkciót létrehozni

A művészeti iskola kiemelt nevelési és oktatási céljai:

-          A választott tanszakon belül nyújtson speciális művészeti ismereteket, és az alkotó munkával együtt járó pozitív élmények segítségével járuljon hozzá a harmonikus, érzelmileg gazdag, kreatív személyiség kialakításához.

-          Alakítsa ki a kultúra iránt nyitott magatartást, az esztétikai érzékenységet, neveljen a művészetek befogadására, értésére és amatőr művészeti tevékenységek művelésére.

-          Sajátos eszközeivel ösztönözzön a társadalmi kapcsolatteremtésben, együttműködésben és kommunikációban a toleráns magatartásra.

-          Az átlagosnál jobb képességű növendékeket készítse fel a szakirányú továbbtanulásra.

A fenti célok eléréséhez szükséges feladataink :

-          Megismertetni az egyes művészeti szakterületek alapvető ismeretanyagát és technikáit. Az eredményes oktatást meg kell, hogy előzze a gyermek egyéni képességeinek alapos megismerése.

-          Minél korábban fel kell ismernünk tehetségeket, hogy személyre szabott fejlesztéssel segítsük szakmai továbbfejlődésüket, továbbtanulásukat.

-          Oktató-nevelő munkánk alapozza meg az önkifejezés, az alkotó fantázia kibontakozását, fejlessze a tanulók improvizációs készségét.

-          A szociális hátrányok kompenzálása, az esélyegyenlőség biztosítása. Sok tanuló számára éppen a művészeti tevékenység fejlesztése az egyetlen kitörési pont.

-          Minden tanuló ismerje meg nemzeti művészeti kultúránk értékeit, ennek révén szélesítjük a nemzeti önismeretet. Nevelésünk ösztönözzön a szűkebb és tágabb környezet művészeti emlékeinek, hagyományainak feltáró és ápolóegyéni és közösségi tevékenységére.

-          A tanulók ismerjék meg az Európai és egyetemes emberi művészeti kultúra legjellemezőbb, legnagyobb hatású eredményeit.

-          A tanulók váljanak érzékennyé környezetük esztétikai állapota iránt. Meg kell követelnünk a rendet, tisztaságot, megakadályozni a szándékos rongálást.

-          A tanulók a művészeti iskolában eltöltött tanulmányi évei alatt ismerkedjen meg a közösségi művészeti tevékenység szépségeivel, a közös éneklés, tánc élményével.

A hatékony személyiségfejlesztés érdekében rendkívül fontos, hogy a művészeti iskolai tagozat pedagógiai együttműködést alakítson ki az általános iskolai tagozattal, annak pedagógusaival, de elsősorban a szülőkkel.

 

A közösségfejlesztéssel kapcsolatos feladatok

A művészeti csoportok és egy- egy tanszak résztvevői alkotnak közösséget. Célunk : olyan magatartási attitűd és szokás kialakítása, amely biztosíték lehet arra, hogy a tanulók ez irányú nyitottsága és igénye a tanulmányok befejezésével is megmarad, és felnőtt korukban is keresni fogják a kapcsolatot az érdeklődésüknek megfelelő kulturális színterekkel, közösségekkel.

A közösségformálás leghatékonyabb eszközei:

-          A fesztiválokon, kiállításokon, hangversenyeken való bemutatkozások, közös utazás, szállás, szórakozás

-          külföldi utazások

-          nyári táborozások

-          Közös koncertlátogatások

Iskolánk igyekszik anyagilag hozzájárulni e tevékenységek költségeihez, ezzel is kifejezve milyen fontos egy közösség egyben tartása.

Tehetséggondozás a művészeti iskolában

Művészeti iskolánkban külön kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséges tanulók sajátos fejlesztésére.

A tantárgyi programok eleve szolgálják a differenciált foglalkozásokat.

-          Egyénre szabott feladatok kijelölése.

-          Fellépési, versenyzési, pályázati lehetőségek biztosítása.

-          Önművelés lehetősége

Iskolánk növendékei és tanárai számára a különféle szakmai találkozókon, versenyeken való részvétel, a pedagógiai és a szakmai felkészültség megmérettetése és a tapasztalatszerzés miatt is rendkívül fontos. A tehetséggondozás szempontjából igen fontos a tehetséges gyerekek jutalmazása, mert ez által még több munkára, nagyobb teljesítményre ösztönözzük tanulóinkat. Tanév végén ünnepélyes keretek között adjuk át a jutalmakat, dicsérjük sikeresen szereplő tanulóinkat, csoportjainkat. Csoportjainknak, szólistáinknak szereplési lehetőséget biztosítunk a település és a környék különböző kulturális rendezvényein, különböző civil szervezetek programjain. 

Az iskola vezetőtanára Sulyok Teréz festőművész, a rajz-vízuális kultúra tanára.

Beíratkozás és térítési díj a művészeti iskolába

A művészeti iskola grafika képzési ágába az óvodai nevelés során a rajz-ábrázolás terén tehetséget mutató, azzal szívesen foglalkozó gyerekek jelentkezését várjuk. Az előzetes nyilatkozatot a szülőktől az általános beíratkozás alkalmával kérjük (április hó). A művészeti iskolai képzésben résztvevőknek térítési díjat kell fizetni, melynek mértékét és rendszerét az intézmény SZMSZ-a és Házirendje tartalmazza.